Sensör, bir çeşit transdüserdir(1). Merkür Termometresi gibi doğrudan-göstergeli sensörlerde fazladan hiçbir şeye ihtiyaç olmadan gösterdikleri değerler okunabilir. Fakat diğer sensörler ise örneğin ısıl çiftlerde (thermocouple) olduğu gibi gösterge veya elektronik ekranlarla beraber kullanılmalıdırlar. Her ne kadar birçok tipi bulunsa da, çoğu sensör elektroniktir.
Sensörlerin günlük hayatta geniş kullanım alanları mevcuttur. Makine sanayi, otomotiv, astronomi, tıp, endüstri ve robotik gibi birçok alanda önemli rol oynarlar.
Teknolojik gelişmeler transistörlerde olduğu gibi sensörlerin de mikroskopik ölçülerde üretilmesine (MEMS teknolojisi(2) ) olanak sağlamıştır. Birçok durumda mikrosensörler, gözle görülebilir boyutlardaki "makrosensörlere" göre daha hızlı çalışırlar ve daha hassas ölçümler yaparlar. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ (1) Trandüserler ölçüm ve bilgi transferi gibi işlemlerde kullanılmak amacıyla bir enerjiyi başka bir enerji türünde dönüştüren elektrik, elektronik ve elektromekanik cihazlardır. Diğer bir deyişle, bir transdüser bir işareti (signal) başka bir işarete dönüştüren cihaz olarak da tanımlanabilir.
(2) MEMS, "Mikroelektromekanik Sistemler" anlamına gelmektedir ve teknolojinin daha da ileri gitmesiyle giderek "Nanoelektromekanik Sistemlere" (NEMS) dönüşmektedir.
Çeşitleri
Algılama enerji dönüşümleri vasıtasıyla gerçekleştiği için, sensörler algıladıkları enerji tiplerine göre sınıflandırılabilirler.
Isıl (Termal)
* Sıcaklık Sensörleri: Termometreler, ısıl çiftler, sıcaklığa duyarlı dirençler (termistörler(3) ve dirençli sıcaklık detektörleri), bimetal termometreler ve termostatlar. * Isı sensörleri: Bolometre (ısınım ölçer), kalorimetre.